Автор: Елена
Продукти:
1 кора
100 г сирене
1 яйце
5 с. л. кисело мляко
50 г краве масло (разтопено)
Приготвяне:
За плънката – смесват се сиренето, яйцето и киселото мляко.
Кората се намазва с разтопеното масло, прибавя се плънката, и се завива на руло, което се намазва от горе с 1 с. л. масло.
Печене – 35-40 мин. на 180о
Автор: Анна
Продукти:
400 г тънки кори
2/3 ч. ч. кисело мляко
½ ч. ч. олио
3-4 яйца
(1 ч. ч. = 200 мл)
Приготвяне:
Всичко се смесва. След това, с всяка кора се взима по малко от сместа и се слага в тава. Като се подредят всички кори (те са като топки), се пече в предварително загрята на 180-200о фурна.
Автор: Невена
Продукти:
1 пакет кори за баница
1 кофичка кисело мляко
½ ч. л. сода бикарбонат
3 яйца
400 г сирене
мазнина
Начин на приготвяне:
Приготвя се плънката - разбиват се яйцата, заедно с киселото мляко, содата и натрошеното сирене. Една кора се помазва с мазнина и се покрива с друга. Слага се от плънката и се навива на руло. Пече се.
Автор: Рада
Продукти:
4 яйца
кисело мляко и сода
1 пакет кори за баница
400 г сирене
олио
Начин на приготвяне:
Дъното на тавата се намазва с олио. Яйцата се разбиват, като постепенно се добавя киселото мляко и накрая натрошеното сирене.
Редят се корите, а между тях се слага плънката. Могат и да се завиват, а не да се редят една върху друга.
Накратко - бъркаш, завиваш, печеш, ядеш и ревеш.
Продукти:
1 пакет кори за баница
300 г сирене
125 г масло
½ ч. ч. олио
5 яйца
½ кофичка кисело мляко
½ л. сода
Начин на приготвяне:
Яйцата, млякото и олиото се разбиват. Маслото се разтапя. Корите се разстелят. Мажем с четка едните, слагаме върху другите. Мажем със сместа, слагаме сирене, навиваме. Така до изчерпване.
Автор: Биляна
Продукти:
5 яйца
300 мл мляко
300 г сирене
масло на око - 200 мл разтопено
кори за баница
Начин на приготвяне:
Забърква се сместа с 4 яйца, млякото и сиренето. Дъното и стените на тавата се намазват с олио. 3 кори се редят, после сместа, после пак кори и накрая се маже с яйца. Пече се първо отдолу, после само отгоре до постигане на златист цвят на корите.
Автор: Румен
Продукти:
готови кори (може и македонски)
сирене
кашкавал
5 яйца
Начин на приготвяне:
2 пласта кори и се поръсват с разбитите яйца и сирене. После 2 пласта кори и се поръсват със сместа, докато свършат корите. Пече се около 30 мин. и се поръсват с настъргания кашкавал. После 5 мин. да се разтопи кашкавалът и добър апетит.
Мързелива баница
Продукти:
2 или 3 яйца
400 мл кисело мляко
1 чаена лъжица сода бикарбонат
500 г брашно, щипка сол, щипка захар
1 купичка натрошено сирене
Масло
Приготвяне:
Содата се угася в млякото. То се добавя към разбитите яйца. Добавя се пресятото брашно със щипка сол и щипка захар. Консистенцията е като на боза. Пече се в тава, обилно полята с краве масло. Като хване коричка се поръсва със сиренето и се доизпича. Сервира се разчупена на парчета с ледена мътеница.
Автор: Елка
Продукти:
1 пакет кори
4 яйца
500 г сирене
300 мл прясно мляко
масло
Начин на приготвяне:
Корите по 2 се намазват с разтопено масло и се нареждат в правоъгълна тава. След това се поръсват с натрошеното сирене, смесено с яйцата. След като сме използвали всички кори и плънката, нарязваме баницата на парчета и заливаме с прясното мляко. Пече се до златист цвят.
Продукти:
кори за баница
масло
сирене
3 яйца
прясно мляко
Начин на приготвяне:
Всяка кора се маже с масло. Във всяка кора се слага сирене и се навива. Корите се поставят в кръгла тавичка. Разрязват се на четири. Заливат се с яйцата в чаша топло прясно мляко и се пекат.
Автор: Цвети
Продукти:
точени кори
4 яйца
400 г Кисело мляко
300 г Сирене
¾ ч. ч. олио
1 ч. л. сода за хляб
Начин на приготвяне:
Приготвяме плънката. Намазваме корите и ги слагаме в предварително намаслена тава. Печем до готовност. Изваждаме от фурната и покриваме с кърпа до изстиване.
Автор: Росена
Продукти:
4 яйца
1 пакет тревненски кори или точени
50 мл газирана вода
1 л. сода
1 кофичка кисело мляко
олио
масло за най-горната кора
300 г Твърдо и солено сирене
Начин на приготвяне:
Вземат се по 2 кори, намазват се с всички смесени съставки и се навиват. Правят се прорези, сипва се остатъка от сместа и се слагат парчета масло. Пече се докато трябва (да мирише на баница). Вади се, пръска се с вода и се завива с кърпа.
Продукти:
1 пакет фини точени кори
5 яйца
½ кофичка кисело мляко
350 г Сирене
200 мл газирана вода
2 яйца
Начин на приготвяне:
Взема се 1 лист от корите, маже се с масло, след него втори лист, масло, слага се от плънката. Корите се навиват на охлюв, и така до края на корите. Навиват се отвътре навън. Поливат се с 2 яйца, 200 мл газирана вода и масло. Пече се на 180о до зачервяване.
Автор: Ема
Продукти:
кори за баница 300-400 грама
яйца 2-3
сирене
масло – около едно пакетче
Начин на приготвяне:
Първо си подготвяме корите. След това чупим яйцата в купа и добавяме сиренето. Разтопяваме маслото в микровълнова, трябва да се получи хубава плънка. Рулата се състоят от три кори. Първите две се мажат с разтопеното масло, за предпочитане с четка. На третата се слага малко масло и част от плънката и завиваме. Така правим всички кори. Печем на предварително загрята фурна. Преди да се сложи да се пече, може да намажем рулата с остатъка от маслото.
Автор: Цветалина
Продукти:
500 грама кори за баница
5 яйца
250-300 грама сирене
1 чаена чаша олио или масло
300 милилитра газирана вода
Приготвяне:
В купа се сместват всички продукти. Намазнява се тавата и се реди баницата ред кори, ред смеси. Отгоре се излива останалата смес. Пече се в предварително загрятата фурна на 200 градуса до готовност.
Автор: Диляна
Продукти:
1 кг брашно
1 ч. ч. вода
сирене
жълтък
Начин на приготвяне:
Пресява се 1 кг брашно. Слага се в намаслена тавичка и се оформя кладенче, в което се слагат щипка сол и 1 ч.ч. вода. Меси се до меко тесто, оформя се на топка и се изчаква да се отпусне. От готовото тесто се оформят топки с големината на юмрук. Всяко топче се издърпва с ръце, докато стане на тънък лист. Върху всеки лист се посипва сирене и листовете се подреждат един върху друг. Когато листовете свършат, се натискат с ръце, докато се разстели тестото в тавата. Разрязва се на ромбове и се намазва отгоре с жълтък. Пече се на 180 градуса до готовност.
Автор: Христина
Продукти:
4 големи кори
4 яйца
400 г Кисело мляко
бучка масло
300 г сирене
Начин на приготвяне:
Взимаме 4 големи, дърпани, кръгли кори. За плънка правим смес от 4 домашни яйца, 400 грама кисело мляко, бучка сметаново масло и 300 грама сирене. Завиваме всяка кора и правим вита баница. Намазваме обилно със сметаново масло отгоре. Печем до зачервяване. Да ви е вкусно.
Продукти:
1 кг брашно
300 милилитра вода
сол
Начин на приготвяне:
Омесва се твърдо тесто и се оставя да престои два часа. Разделя се на питки и отново се оставят да престоят два часа. На покривка се разстелят кори с ръце по ширината на покривката. Горната кора се залива с разтопеното масло и плънката от яйца и сирене. С повдигане на покривката се навива на ролца, след което се навива в тава и се изпича.
Продукти:
1. Кори за баница
2. Пъдпъдъчи яйца
3. Извара
4. Сирене
6. Хималайска сол
Начин на приготвяне:
Всички съставки се забъркват в една купа. Слагат се за 5 минути в микровълнова. Тавата се намазва с олио по дъното и стените. Редят се корите, заедно с плънката и се пече за 15 минути в предварително загрята фурна.
Автор: Christine Milner
Ingredients:
5-6 eggs
1 packet filo
300-400 grams of cheese
¾ pot yogurt
Minimum of 150 grams of melted butter
Method of preparation:
1. Mix eggs, cheese, yogurt
2. Grease tray + put one layer filo
3. Drizzle melted butter on it and put another layer on top
4. Drizzle the egg mixture and carry the layering
5. Make sure you have egg mixture + butter left to pour on top layer
6. Bake for about 35 minutes
Автор: Любо
Продукти:
Кори за баница,
Яйца
Мляко прясно и кисело, в което се слага малко сода бикарбонат
Газирана вода
Сирене или извара
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Плънка: Яйцата се разбъркват и към тях се добавя прясното и киселото мляко със содата и се добавя начупено сиренето или изварата + черния пипер. Редят се корите, намазват се с масло. Върху наредената баница се намазват парченца масло и се пече. Накрая се напръсква с газирана вода.
Продукти:
1 пакет кори за баница
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
½ ч. л. сода
100 мл олио
200 г Сирене
Начин на приготвяне:
Корите за баница се намачкват лист по лист и се слагат в намаслена тава. Останалите продукти се смесват заедно и всичко се изсипва върху намачканите кори. Пече се на 200° около 40 мин. или до хващане на хубава коричка.
Това е!
Продукти:
½ кг. готови кори за баница
150 г масло
2-3 с. л. олио
3 яйца
250 г сирене
1 ч. ч. кисело мляко
½ ч. л. сода
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява и след това се смесва с олиото. Сиренето, яйцата и киселото мляко се разбъркват. Всяка кора се маже с маслото. Редят се 1-2 кори, слага се от плънката и така докато свършат корите. Преди да се пече се реже на подходящи парчета. Ръбчетата се поливат с прясно мляко и 1 яйце. Пече се около 25-30 мин. Като се извади се поръсва с вода и се завива с кърпа, за да се задуши.
Автор: Евгени
Продукти:
1 пакет кори за баница
4 яйца
300 г сирене
1 кисело мляко
100 г краве масло
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, добавяме разтопеното масло и сиренето. Завиваме по 2 лъжици от сместа в един лист кора. Пече се до златисто. Преди да се извади от фурната, се поръсва с малко газирана вода.
Автор: Светослава и Надин
Продукти:
бутер кори
2 яйца
150 г сирене
100 г кашкавал
1 прясна люта червена чушка
½ ч. ч. масло
Начин на приготвяне:
Смесват се яйцата, сиренето, кашкавала (настърган) и чушката (ситно нарязана). В средно голяма тава се слага първата бутер кора – намазали сме тавата с масло. Върху листа се излива сместа и се разстила равномерно. Отгоре се слага втория лист бутер тесто. Печката се загрява на максимална температура за 5-7 мин. После се намалява на 180о и се пече отгоре и отдолу.
Автор: Теодора
Продукти:
1 пакет кори за баница (турски или сръбски)
4 яйца
1 пакет масло
500 г сирене
200 г кашкавал
100 мл газирана вода
1 връзка магданоз
Начина на приготвяне:
Маслото се разтопява. Сиренето, магданоза, яйцата се разбъркват в купа. Реди се 1 лист кора, полива се с маслото, отгоре се поръсва с плънката. Реди се до приключване на сместа или корите. Поръсва се кашкавал най-отгоре и се изсипва газирана вода. Пече се за 30 мин. на 180о.
Автор: Ники
Продукти:
Кори
1 кг картофи, печени и намачкани
150 г сушена манатарка, накисната във вода
300 г червен лук, нарязан на колелца, карамелизиран и деглазиран с бульона от манатарките и оцет
250 г овче сирене
1 връзка копър
прясна мащерка
1 яйце, разбито
Всичко, без корите и яйцето, се смесва, завиват се пурички, намазват се с яйцето и се пекат на 185 за 25-30 мин.
Автор: Анелия З.
Продукти:
1 пакет кори
4 яйца
400 г сирене
4 с.л. кисело мляко
150-200 мл олио
1 буркан едромляна лютеница.
Приготовление:
Приготвя се плънката като се разбиват яйцата, добавя се млякото, 100-150 г Олио и сиренето. С останалото олио се мажат корите. Върху всяка кора се поставя от плънката и се добавя с лъжица тук-там от лютеницата. Завива се на руло и се подрежда в тавата. Пече се на 180 градуса 30-40 минути. След като е готова се завива с кърпа и се оставя за 1 час. Поднася се с доматен сок. Могат да се оформят и индивидуални банички пликчета или рула.
Автор: Галина
Продукти:
500 г брашно
2 щипки сол
2 с. л. мазнина
1 щипка захар
1 ч. л. мая
300 мл вода
5 стръка праз лук
1 зелка кисело зеле
олио за задушаване
Начин на приготвяне:
Омесва се меко тесто и се оставя да почине за 20 мин., задушава се лука и зелето до омекване в мазнина. Оформят се 10 топки от тестото и 2 по 2 се слепват, след което се разточват корите и се поръсват с плънката от праз и зеле. Пече се на умерена фурна от 180о за 35-40 мин.
Автор: Цвятко
Продукти:
1 връзка лапад
1 малка глава зрял червен лук
1 чаша бял ориз
½ ч. ч. олио
микс билки – мащерка, джоджен
2 с. л. сусам
Начин на приготвяне:
Задушавате лука, след 7-8 мин. добавяте лапада ситно нарязан, след 3-4 мин. добавяте ориза. Задушавате и добавяте вода, колкото поеме. Завивате с кори сместа и запичате 15-20 мин.
Автор: Илияна
Продукти:
ръчно точени кори
500 г овче сирене
4 яйца
100 г пресни мента и коприва
100 г масло
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява, сиренето се натрошава, билките се нарязват и се добавят и яйцата. Слага се от разтопеното масло върху кората и плънката. Реди се в тава. Пече се в умерена фурна за около 40 мин.
Автор: Васето
Продукти:
1 кг свинска плешка
1 пакет кори
1 ч.л. риган
6 с.л. масло
5 глави лук
5 броя картофи
сол
черен пипер
1 яйце
Начин за приготвяне.
Месото се смила на кайма. Лукът се запържва в 2 с.л. масло. Прибавя се месото и се пържи. Прибавят се картофите, предварително сварени, нарязани на ситни кубчета. Овкусява се. Корите се мажат с масло и се слепват по 3. Слага се от плънката и се навиват. Слагат се в намаслена тава, намазани с яйце и се пекат на 180 градуса.
Автор: Екатерина
Продукти за корите:
120 мл хладка вода
1 ч.л. оцет
1 ч.л. олио
половин чаена лъжица сол
200 г брашно
За плънката:
1 чаша за кръгла ориз
6 яйца
300 г сирене
125 г масло
Приготвяне:
Плънката се приготвя като оризът се запържва в масло и се задушава с вода в съотношение 2:1. Охлажда се леко и се смесва с натрошеното сирене, леко разбитите яйца и част от разтопеното масло. От продуктите за корите са омесва тесто, което отлежава около 30 минути. Разделя се на две топки в съотношение 60:40. Разточват се две кори с тънка точилка и обилно поръсени с брашно. По-голямата кора се поставя на дъното на средно голяма намаслена тавичка, така че да излезе над ръба й. Поставя се плънката и се захлупва с втората кора. Защипват се. Заливат се с останалата част от маслото. Пече се на 170 градуса до зачервяване. Поднася се с овче кисело мляко.
Автор: Бате Енчо
Продукти:
Готови кори за баница
200 г сирене
100 г извара
100 г мек кашкавал
200 г кисело мляко
100 г прясно мляко
50 г олио
50 г зехтин
50 г краве масло
50 г свинска мас
3 яйца
Начин на приготвяне:
Сиренето и кашкавалът се настъргват на ренде или се нарязват ситно. Смесват се с изварата. Киселото и прясното мляко се разбиват хубаво. Смесват се сирене, извара, кашкавал и млечната смес. Счукват се 2 яйца. Разбърква се до хомогенна смес. Олио, зехтин и свинска мас се затоплят леко и се разбъркват. Намазва се тавата отвътре. 2 листа кора се слагат в тавата. Слага се от плънката тънък пласт. Върху тях се слагат 2 кори и процедурата се повтаря, и така пласт след пласт. Покрива се с 2 кори. Чуква се 1 яйце и се намазва отгоре. Пече се на 180о. Всъщност се гледа да е топла фурна отгоре и отдолу. Изважда се по преценка на готвача. Някои обичат по-сурово, а други по-препечено. Ако горната кора почернее, изхвърляте приготвеното на птиците. Иначе, ако се получи, добре. Да ви е сладко!!! И наздраве!!!
Продукти:
За тестото:
Брашно тип 500
Повече сол
Хладка вода
За сместа:
Сирене
Яйца
Кашкавал
Начин на приготвяне:
Правене на малки питки и слагане на масло между две. Остават се да престоят. Започва да се удря в масата и да се върти над главата. Върху така разстланото тесто се слага сместа. Махат се останалите „въжета“ от тестото и се навива. Пече се на умерена фурна.
Автор: Христо
Продукти:
1 пакет фини точени кори
200 г краве масло
180 г захар
10 г ванилова захар
400 мл прясно мляко
350 мл животинска сметана
5 яйца
2 с. л. мед
1/2 ч. л. канела
пудра захар
Приготвяне:
Маслото се разтопява. Една по една се мажат корите с него, навиват се на рула и се редят в намазнена с масло кръгла тава. Отгоре също се мажат с масло, пекат се на 180 градуса, докато станат златисти – 15-20 минути. Яйцата се разбиват с ваниловата захар, меда и захарта. Смесват се с млякото, сметаната и канелата. Горещите кори се заливат с млечно-яйчената смес и баницата се пече около 20 мин. на същата температура. Охлажда се леко и се поднася поръсена с пудра захар и полята с мед.
Автор: Изабела
Продукти:
6 бр. кори за баница
олио
200 мл прясно мляко
3 с. л. захар
2 яйца
1 ч. л. есенция портокал
пудра захар за поръсване
Захарни пръчици
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно с прясното мляко и портокаловата есенция. Прибавя се олио. Върху намазнена тавичка се подреждат корите, върху които се слага сместа. Могат да се завиват и на руло. Подреждат се в тавата и се пекат в предварително загрята фурна. Готовата сладка баница се поръсва с пудра захар и захарни пръчици.
Автор: Паша
Продукти:
½ пакет кори за баница
300 г Сирене
50 г Захар
125 г Масло
Начин на приготвяне:
Корите се намазват с масло, а всяка трета кора се поръсва със захар и натрошено сирене. Така докато свършат корите. Нарязва се на парчета и се поставят късметите. Пече се на 165о за 50 мин. Прави се лек сироп, равни части вода и захар. Баницата се залива със студения сироп. Казва се сладка, за да е сладък късметът през Новата Година.
Автор: Геновева
Продукти:
500 г Брашно
2 щипки сол
1 щипка захар
2 с. л. мазнина
1 ч. л. мая
300 мл хладка вода
2 кутии локум
Сироп (1:1 вода и захар)
Начин на приготвяне:
Омесва се меко тесто. Оформяме 10 топки, 2 по 2 слепени с мас. Разточваме кори. Поръсваме с резенчета локум и орехи. Навиваме на охлювчета и печем в умерена фурна около 40 мин. като се охлади, се сиропира.
Автор: Десислава
Продукти:
Бяло брашно
Вода
Мая
Сол
Захар
1 яйце
Прясно мляко
3 кори
Масло
Натрошено сирене
Начин на приготвяне:
Разточват се тънки кори от тесто. Реди се върху кората масло и натрошено сирене. Навива се на руло и се усуква. Реди се в кръгла тава на кръг. Така с всички кори. Пече се до златисто. Прави се сироп от равни части вода и захар. Сиропира се. След няколко часа е готова за консумация.