„В JRE-Jeunes Restaurateurs винаги се стремим да създадем незабравими кулинарни преживявания, които преодоляват граници и обединяват културите чрез изкуството на храненето. Присъствието на България в семейството на JRE разширява нашия кулинарен пейзаж и културен обмен.“ подчертава Даниел Леман.
„Българските вкусове са наше културно наследство и се гордеем, че оттук нататък ще бъде малко по-лесно да ги съхраняваме и превеждаме на модерния език на световната кухня – за гостите от чужбина, но и за нас самите. Според най-новото проучване* на Mastercard, 59% от българите смятат, че храненето в местен фамилно-управляван ресторант е привлекателно. Поздравяваме сектора с постоянното развитие и вдъхновение и се надяваме да приобщим повече момичета в професията с нашата стипендия.“ допълва Ваня Манова, Мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.
Според проучването на Mastercard, почти една трета от българите (29%) биха искали повече кулинарни изживявания тази година, в сравнение с предходната. Вдъхновени от това търсене, по-случай новината и 8-ми март, Mastercard и JRE се включват в годишната церемония Бакхус Ресторант на Годината с невиждано досега в региона пет-степенно гала меню с кулинарните шедьоври на пет JRE шеф-жени готвачки от пет различни държави в Европа: Annett Teich от BK (Франция), Virginia Caravita от Dimora Ulmo (Италия), Lotte Sanders от ресторант ONE (Холандия)Teresa Gutiérrez от Azafrán (Испания) и Floriana Ružić от ресторант San Rocco (Хърватия). Гост на събитието ще спечели безценно преживяване в сямия ресторант на шеф Sabina Repovz - Gostilna Repovž в Словения.
Ролята на жените в индустрията на гастрономията е темата на програмата на Mastercard и Гала вечерята, тъй като данните показват, че едва 6%** от ресторантите в света се притежяват или управляват от жени шеф-готвачи. Още през 2020 г. Mastercard обяви ангажимента си да подкрепи 25 млн. жени предприемачки по света за приобщаване в световната икономика.
*Experience Economy Survey, 2024, Vitreous Worldwide, across 20 markets in Europe
**Chef’s Pencil 2022 study among 2286 Michelin-starred restaurants in 16 countries
***
ЗА JRE-JEUNES RESTAURATEURS
JRE-Jeunes Restaurateurs е асоциация на млади ресторатори и шеф-готвачи с една обща цел: да споделят таланта и любовта си към храната с подобно насочени лица. С обширна мрежа от изключителни членски ресторанти JRE си поставя за цел повишаването на кулинарните преживявания, докато отглежда общност от страстни ценители на храната. Гордеем се със заличаващите се над 400 ресторанта и 160 хотела, разпръснати в 16 различни държави: Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватия, Германия, Франция, Ирландия, Италия, Нидерландия, Румъния, Словения, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Шеф-готвачите на JRE-Jeunes Restaurateurs съчетават дълбока страст, кулинарно майсторство и уважение към местните съставки и традиции. Техните ресторанти предлагат завладяваща атмосфера, показвайки техните изключителни готварски умения.
• За повече информация относно JRE-България, моля, посетете: https://jre.eu/en/countries/bulgaria
• За интервюта и партньорства: